És evident la contradicció entre el Gènesi i la ciència?

El 26 de novembre ens vam trobar a la biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona, tot seguint l’eix temàtic d’aquest curs  “Diàleg Ciència-Fe”.  La presentació, a càrrec de Jordi Illa, va tenir per títol: És evident la contradicció entre el Gènesi i la ciència? Podeu accedir a la presentació i al vídeo.

   

El tema ens ha qüestionat moltes coses i se’ns fa difícil treure’n conclusions. Detallem alguns comentaris:

  • Els artistes, amb la millor intenció, han pintat un Déu amb figura humana. Aquesta idea era la d’aquell moment. Sense els coneixements que tenim ara, s´intentava expressar que el món ha fet una evolució de la matèria inanimada a la viva, de l’inconscient a allò conscient.
  • La direccionalitat de l’evolució, aquest procés de combinació de molècules, de formes de vida elementals a formes complexes, com la persona humana, tot això, es atzar?
  • Atzar o necessitat?  la Ciència busca el com, la Bíblia el perquè. Són llenguatges diferents. Estem envoltats de misteri. Els místics cada vegada s’assemblen més a nosaltres, la nostra  ment no té la capacitat d’entendre el diví propòsit de l’univers.
  • Hi ha conceptes o resultats que costa entendre. Els experiments demostren coses que ens creiem, pels resultats que veiem. Einstein té teories no intuïtives, però demostrables.
  • El Gènesi es una explicació de la història, però Déu no ha escrit la Bíblia. Han estat els humans amb els seus coneixements i subjectivitat. La finalitat era descriure el que observaven i adoctrinar.
  • També es parla de la creació del no res. Quin és el punt inicial? Què va passar per provocar l’inici? Difícil d’explicar i entendre.
  • Si actualment l’Univers es va expandint i tendim a desaparèixer, quin sentit té el Gènesi?
  • Les experiències del més enllà i l’aparició de la consciència, fa que entrem en un món més espiritual que material. Hi han més possibilitats de conèixer fenòmens que ens creen dubtes.

Ha estat una trobada molt interessant i hem gaudit compartint reflexions.