Si Déu és una creació de la ment humana, desapareixerà Déu quan desaparegui l’home?

 

Miguel Ángel i Susana de Saragossa ens escriuen:

Benvolguts amics:

Com sempre, volem compartir l’experiència que hem realitzat avui 22 de febrer al grup del diàleg.

Hem anat a Bolea, un poble situat a 15 km d’Osca, i després de prendre un cafè hem visitat la Colegiata . Ens ha impressionat la bellesa de la seva arquitectura i dels retaules que conté . Després de comprar una mica de pa i uns dolços per postres, ens hem dirigit a Linás de Marcuello per menjar en unes taules que hi ha a l’aire lliure. Com feia una mica de fred, ens hem ficat dins d’una caseta que hi ha prop de les taules per realitzar el diàleg sobre el tema:

«Si Déu és una creació de la ment humana, desapareixerà Déu quan desaparegui l’home?»

Resulta difícil resumir el comentat, però oferim algunes pinzellades del que s’ha parlat:

Per als creients Déu és immanent i ho és en tots els éssers de l’univers (no únicament en l’home) pel que continuaria la seva existència encara que aquest desaparegués. A més d’aquesta immanència, Déu és transcendent i existia «al principi» abans de la creació de totes les coses.

Els no creients consideren que Déu és una invenció de les classes dominants de tots els temps, que l’han utilitzat com un mitjà per sotmetre les classes menys influents. També pensen que Déu és una creació de la ment humana , per explicar fenòmens que no es comprenen ( com podia ser en l’antiguitat la sortida i ocultació del sol ) i també alguna cosa al que agafar- davant la por a la mort. Consideren que segons avança el coneixement, les societats han anat evolucionant cap a un model de vida sense Déu. Tanmateix, això no ha de portar a creure que tot s’hi val. Els valors han de seguir vigents.

S’ha comentat que la ment humana no és capaç de conèixer l’ésser real de les coses, atès que tot ho interpreta a través de la percepció de la realitat que s’obté a través dels sentits i aquesta realitat es veu alterada pel mateix procés de observació. No obstant això, per al creient Déu no és tant una idea com una experiència del cor, i encara que de vegades es realitzen interpretacions errònies de les experiències viscudes, la realitat és que qui viu aquesta trobada no pot ja oblidar-ho.