Caminada amb causa: Vilanova de Sau – Puig del Far

Tot i que no acostumem a posposar cap data de les nostres caminades, la del dia 24 de maig, va ser del tot necessari fer-ho a la setmana següent per la incertesa de les previsions i perquè el dia anterior va ploure, deixant impracticable el recorregut.

El dissabte dia 1 de Juny, ens va fer un dia esplèndid que – com podreu veure a les fotografies – va convertir la caminada en una delícia. Vàrem ser poca gent, doncs molts dels que s’havien apuntat al dia 24, ja tenien compromesa la data del dia 1. Us adjuntem també el text que vam llegir i sobre el que es va fer el diàleg. Així els que no vareu poder venir podreu llegir-ho. Us apuntem un petit resum:

Cap a una societat amb ciutadans que tenen cura dels altres.

És possible una transformació de la societat, de l’economia, de les cultures, de les relacions…, que proposi un altre forma d’entendre i de viure el món, més enllà de les que ens imposa el poder hegemònic? És possible afavorir un nou «sentit comú», en el que no es legitimi la desigualtat, l’empobriment, ni cap forma de violència? Heus aquí el repte.

Hi ha una corrent cada cop més evident, que reclama una economia, el centre de la qual sigui la cura de persones i bens, i no el capital. Planteja la urgència del sosteniment de la vida i del be comú amb aquelles accions que permeten que la vida es mantingui i millori. La cura és l’essència del que és humà. A occident la vida es mesura segons criteris quantitatius d’eficàcia. Espais i temps s’organitzen per obtenir més productivitat i creixement econòmic. Tenim una lògica que instrumentalitza la natura, nega o oblida la vulnerabilitat del esser humà i les relacions d’interdependència. Això és l’origen d’injustícia social, falta d’equitat i crisi de sostenibilitat que a la fi ens porten a un gran buit, a la soledat i a la infelicitat. Hi ha un altre  forma d’esser que és la «curadania». Persones decidides, no solament a posar en valor la cura, si no a ser cura elles mateixes. El text de Pepa Torres, ens va posar davant d’aquesta realitat i el canvi de paradigma que suposa.

L’acció acordada a fer cadascun va ser :

 «Fer una llista de 10 persones i alguns bens propers*, sobre els que tenir cura i actuar en conseqüència».

Després de l’àpat, es va llegir el text de la Pepa Torres i es va començar a fer el diàleg en el que tots i totes vam participar aportant el seus punts de vista. En acabar, vam anar al «Canari de la Vall de Sau», un bar i casa de menjars on ens va atendre el Sr. Jaume. El local tenia uns escrits a l’entrada que definien prou be la personalitat de l’amfitrió. Es poden veure a les fotos.

Us passem l’enllaç que porta veure una selecció de fotografies de la caminada de prova i les del dia 1 :

https://drive.google.com/drive/folders/1E-xIU68lsTIu0sH87kh-StUfLbZGfW-_?usp=sharing

Us informarem amb un mes d’antelació de la nostra propera caminada, per a que us pugueu planificar.

Gràcies a totes i tots pel vostre interès i que passeu un bon estiu!