Caminada amb causa: Empedrat de Morou

AVÍS: Per l’amenaça de pluja, confirmeu amb els organitzadors si hi ha canvis.

PRIMERA CAMINADA AMB CAUSA DEL CURS 2018 – 2019 DISSABTE DIA 20 D’OCTUBRE CAMINAR I DIALOGAR PEL PARC NATURAL DEL MONTSENY: SANTA FE – EMPEDRAT DE MOROU – SANTA FE

Una caminada circular de dificultat mitja perquè hi han dos trams curts que cal pujar. La poden fer famílies amb nens (5,8 Km aproximadament), amb sortida i arribada a Santa Fe del Montseny. Ens acompanyarà tota l’estona la bellesa del parc natural del Montseny. Podeu veure les fotos i el recorregut al detall final.

El tema de diàleg d’aquesta caminada serà:

LES PETITES ACCIONS, PODEN CANVIAR EL MÓN

Tothom pot fer una petita cosa. És a l’abast de tots. Recollir un paper de terra, parar taula, fer companyia a un malalt o a algú que es troba afligit. Tenir cura dels néts i conversar amb ells de les seves coses. Ser puntual quan algú t’espera, acollir bé a qui reps… podríem fer una llista inacabable de petits actes aparentment sense importància però que, ben vistos, són els que mouen el món. “Small is beautiful” és un llibre de E.F. Schumacher, que reivindica una societat i una tècnica a la mida de l’home. Comentarem i llegirem un resum d’aquesta meravella de llibre que es va publicar en espanyol l’any 1978 i és un cant al valor de les petites accions, un autèntic tresor que sovint és ignorat per la societat.

L’acció: Rebre amb confiança i gratitud la convocatòria d’aquesta caminada, interpretant-la com una oportunitat de viure una nova experiència relacional.

Hem decidit que – de forma general – a totes les caminades, tots els que vulguin, poden portar alguna cosa per ser donada a gent que li falten coses essencials: roba, menjar o diners, que els canalitzarem per Càritas, Banc d’aliments i Caputxins de Sarrià.

A la tardor, la zona de Santa Fe te una gran afluència de vehicles que arriben a provocar el col·lapse dels aparcaments i de la principal carretera d’accés. Això ha comportat que els municipis afectats hagin posat un servei d’autobusos que cada 30 minuts pugen i baixen de Santa Fe. El servei d’informació del Parc (tel 938475102), ens ha dit que si arribem a l’aparcament de Santa Fe abans de les 9:30 hores, trobarem espai.

Lloc i hora de trobada:

Per les persones que surten de Barcelona

7:45 Trobada a l’aparcament de cotxes de la estació d’autobusos i rodalies Renfe de Sant Andreu (parada metro Fabra i Puig).

Sortirem a les 8:00 per arribar a l’aparcament de Santa Fe a les 9:30, on ens trobarem amb els que arribaran des d’altres indrets..

10:00 Inici i arrencada de la caminada segons itinerari que indiquem al Planell.

13:00 Arribada a Can Cassades on hi ha una zona de pic-nic i podrem fer l’àpat. Cadascú es porta el seu menjar.

14:00 Diàleg participat.

15:00 Comiat, lliurament de bens per a gent necessitada i inici del retorn.

Possible hora prevista a Barcelona les 17:00.

US ESPEREM !!!!

DESCRIPCIÓN DE LA RUTA:

L’empedrat de Morou

Se trata de visitar el empedrado de Morou,  recomendado por la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya y cuyo recorrido os podéis descargar del siguiente enlace.

Distancia: 5,8 km. Tiempo para un adulto: 2 horas, sin paradas

Tiempo con dos paradas 3 horas

Mapa del recorrido

La ruta es de unos 5,5 km y está calificada como de dificultad media aunque, la verdad, no la encontramos muy difícil y un niño de tres años caminó todo el tiempo, quizás le puede resultar más difícil a una persona mayor. Eso sí, una gran parte del recorrido es en subida y el terreno es bastante pedregoso. Comenzamos a andar en el Centro de Información de Can Casades, poco antes de llegar a Santa Fe del Montseny, por la carretera que desde Sant Celoni conduce a Viladrau. Se deja el coche en el parking y se sigue un camino que está adaptado para personas con minusvalía. Pasamos por un puente de madera que cruza la riera y llegamos a una bifurcación donde tomamos el sendero de la derecha en subida y pasamos por al lado de la Escola de Natura Can Lleonart. Una vez pasada Can Lleonart, tomamos el camino de subida de la derecha atravesando una zona boscosa de hayas y castaños. Todo el camino está perfectamente señalizado con fitas de color naranja,  por lo que no hay posibilidad de pérdida.

 Por el camino adaptado

Cruzamos la riera de Santa Fe por un puente de madera

Pasamos al lado de Can Lleonart

Entramos en el bosque

Vamos atravesando el bosque, en una primera parte rodeados de castaños, para ir atravesando una zona donde predominan las hayas y los helechos. La pendiente es suave, aunque se va endureciendo poco a poco. A lo largo del camino nos encontramos una serie de piedras talladas con inscripciones de las que no he encontrado ninguna referencia. También observamos, antes de llegar a la zona conocida como Pla de Mulladius, una especie de refugios hechos con ramas. Desconozco su utilidad, puede que sean escondites utilizados para la caza del jabalí.

Al principio la pendiente es suave

Los helechos acompañan a las hayas y los castaños a lo largo del camino

 Piedras grabadas

¿Escondite de cazadores?

Una vez llegado al Pla de Malladius, subimos por una zona más despejada, volvemos a atravesar un espeso hayedo y comenzamos un ligero descenso que nos hará llegar al empedrado de Morou. Antes nos encontraremos con un desvío marcado con fitas de piedras para subir al Turó de Morou. Aunque no hay sendero, el camino es claro gracias a los montoncitos de piedras que encontramos a lo largo de la subida. Volvemos a bajar y llegamos finalmente al empedrado, donde las vistas son impresionantes.de todo el valle de Santa Fe, el Turó de l’Home y Les Agudes. Aquí debemos de tener cuidado con los niños, especialmente los más pequeños, para evitar caídas por los riscos del empedrado.

Subimos por una zona soleada

Señales de piedra que conducen al Turó de Morou

 Llegamos al empedrado

 

Explorando el empedrado

Cogemos un pequeño sendero, que un poco más adelante se ensancha y comenzamos a bajar por un hayedo. Llegamos a una bifurcación y tomamos el sendero de la derecha que hace un giro de 180º y nos dirigimos hacia el pantano de Santa Fe, construido entre 1920 y 1935 para contener agua y producir electricidad.

 

En la bifurcación cogemos el sendero de la derecha

 

Continuamos bajando….

 

…hasta llegar al embalse

 

Embalse de Santa Fe desde la presa

Una vez en el pantano, lo bordeamos hasta llegar a una pequeña casita, La Fabriqueta, antigua centralita eléctrica que producía energía para el Hostal de Santa Fe. Hoy esta totalmente restaurada, pero cuando pasamos nosotros estaba cerrada. Continuamos por el camino, ya de ligera subida, pasando por unos saltos de agua de la riera hasta volver a salir al lado de Can Lleonart. De aquí volvemos a Can Casades, dando por finalizada la ruta. Can Casades dispone de una zona de picnic donde almorzar si nos hemos traído la comida de casa.

Bordeamos el pantano…

 …y llegamos a La Fabriqueta

Almorzando en Can Casades

Cadascú es porta el seu àpat. Farem el pic nic del dinar i el diàleg a Can Casades.

Caldrà que ens confirmeu la vostra participació abans del dia 13 d’Octubre, a fi de combinar les places de cotxe i garantir la coordinació. Ho podeu fer  via mail a: ecomon@ecomon.cat, o trucant als coordinadors de la caminada.

RESERVEU-VOS EL DIA A LES VOSTRES AGENDES!

Nota important: Es recorda a tots els participants a les caminades, que les responsabilitats, tan sobre els danys propis com aliens que se’n derivin de la pràctica d’aquesta activitat, les assumeix cadascú.