Camí de Sant Jaume 2018

Com molts de vosaltres deveu saber, l’any passat, un grup de persones de les nostres Caminades amb Causa, va fer les 5 darreres etapes del Camí de Sant Jaume. Una experiència que ens va seduir a tots pel que té de trobada amb un mateix, amb la natura i, perquè no, amb els nostres límits. I també una experiència que volem repetir l’any 2018.

Caminar és una de les primeres coses que aprenem a fer i que ens acompanya tota la vida. Avui  que amb un avió podem anar en poques hores d’un continent a un altre, tornar a recuperar la calma, el silenci i el caminar, ens porta a la nostra dimensió més humana. Fer-ho en companyia ens permet estones de diàleg i de coneixement de l’altre. Si a més li donem a la nostra marxa un sentit de pelegrinatge per alguna causa d’interès humà, millor que millor, doncs el projecte pren una nova dimensió i ens enriqueix més a tots.

En aquest cas hem escollit: CAMINEM PER APRENDRE A RESPECTAR I ESTIMAR LA DIFERÈNCIA.

Mantenim el mateix plantejament que es va fer l’any passat. Volem fer una sortida assequible que respongui als següents paràmetres:

1.- Hem vist que a molta gent li és difícil disposar de més de 5 o 6 dies, o com a molt una setmana, per caminar.

2.- Per a molts dels interessats, caminar més d’una setmana seguida, es fa difícil.

3.- Per tant, hem cregut oportú fer un itinerari d’aquesta mida cada any, que es pugui combinar bé tant per l’època de l’any com per les dates.

4.- Per aquest any hem triat un itinerari  que és el que els pelegrins que arribaven a Santiago, sovint feien per arribar on la terra s’acabava i veure el mar des de la meravellosa costa gallega: Finisterre.

5.- Les dates d’aquest any seran del dijous dia 26 d’Abril (sortida de Barcelona, cadascun pot anar pel seu propi compte, o anar plegats, segons es vulgui) per començar la primera etapa al divendres dia 27 a les 9:30 hores del matí a la Plaça de l’Obradoiro, i acabar el dia 1 de Maig per la tarda.

6.- Recomanem fer nit a la hostatgeria Sant Martín Pinario, que te una bona relació qualitat/ preu i molt propera a la plaça.

Per aquesta primera nit, cadascun es pot fer la seva reserva. Tanmateix, si es vol arribar abans o marxar després, es pot fer lliurement, doncs Santiago mereix ser visitada.

7.- L’organització, preveu la planificació de les etapes, la informació necessària per fer la caminada i les reserves de les hostatgeries o pensions de l’itinerari.

El programa previst per aquest any és el següent:

  1. Confirmació de participació. Per a les reserves i logística, és necessari fer-la abans  del 31 de desembre al correu o telèfons que s’indiquen a baix
  2. Reunió preparatòria pels que per aquells que vulguin anar plegats fins al punt i hora de sortida de Santiago (P. Obradoiro): Prevista pel divendres dia 26 de gener a les 18:30 hores. Com l’any passat es farà a les oficines de TOWN, carrer Roger de Llúria 116 3er 2ª (cantonada Provença).
  3. Tothom ha de confirmar la seva participació. Pels que vulguin anar en grup, la sortida de Barcelona serà el dia 26 (en tren), per allotjar-nos a Santiago aquella nit.
  4. Itinerari:

Santiago –Fisterre (116 Km)  27 abril – 1 Maig 2017

Trobada divendres 27 d’abril a les 9:30 hores a la  Plaça Obradoiro

PRIMERA ETAPA SANTIAGO-NEGREIRA 21 Km.  Dia 27 d’abril

Desde la catedral de Compostela, qué paradoja, el peregrino no retorna a casa sino que prosigue su marcha hacia el Atlántico con la intención de completar su viaje y encontrar las últimas respuestas. La primera jornada, comedida en kilómetros, se adentra en un suspiro en el ambiente rural, donde los bosques de robles y eucaliptos alternan entre los núcleos dispersos. A la altura del alto do Vento se entra en el Concello de Ames, que se recorre casi íntegro por y junto a la carretera. Pasado el ecuador de la etapa se inicia desde Augapesada el ascenso al Mar de Ovellas, plato fuerte de la jornada al que le sucede un reparador descenso que lleva a orillas del Tambre y Ponte Maceira. Los últimos cuatro kilómetros hasta Negreira, bien poblada de albergues, son casi llanos y constituyen un mero trámite.

SEGONA ETAPA NEGREIRA-ABELEIROAS 27, 9 Km.  Dia 28 d’abril

La dura jornada desde la cuenca del río Tambre a la del Xallas puede dividirse en tres partes. La primera, hasta Vilaserío, frecuenta bosques de hoja caduca y es bastante pesada. La segunda, hasta Santa Mariña, es más suave y accede al Concello de Mazaricos por pistas de concentración parcelaria y la tercera, a la espera de que se pueda atravesar el Monte Aro, cansa por el exceso de asfalto aunque permite unas buenas vistas del embalse da Fervenza y visita enclaves tan sugerentes como el de Ponte Olveira y el propio Olveira

Final d’etapa Abeleiroas. Dormir a Picota

TERCERA ETAPA ABELEIROAS – QUINTANS 25,5 Km. Dia 29 d’abril

Dilatada etapa que puede dividirse en dos gracias a los albergues de Camiños Chans, Cee y San Roque. Hasta la aldea de Hospital es un espectáculo gracias a las vistas de un encajonado río Xallas. Cómodas pistas por un paisaje de repoblación visitan las ermitas de La Virgen de las Nieves y San Pedro Mártir, y el cruceiro da Armada obsequia con las primeras vistas del Cabo de Fisterra. Cee y Corcubión bien merecen una visita pausada antes de ascender a San Roque y bajar hasta Amarela y Estorde. Sardiñeiro y el Camino Real descubren de nuevo Fisterra y el extenso arenal de Langosteira, que conduce hasta la villa del fin del Mundo y al faro donde la última porción de tierra expira en el Atlántico.

QUARTA ETAPA QUINTANS-LIRES 25,6 Km. Dia 30 d’abril

Recorrido de doble sentido que concluye en Muxía o en Fisterra según el itinerario que siga cada uno. Es una etapa rocosa, el tramo de Fisterra a Lires es un subir y bajar por pistas y bosques, sobre todo de coníferas, y pisa el territorio de la legendaria ciudad romana de Dugium, donde, enviados por la reina Lupa, llegaron los discípulos con el cuerpo del Apóstol Santiago. Desde Lires, sobre el río Castro que estrenó puente en 2010, se va ganando altura hasta el Facho de Lourido, la cota más alta de la etapa y antigua atalaya donde se encendían hogueras para avisar de los peligros que acechaban a estas costas. Un reparador descenso conduce a Xurarantes y la playa de Lourido, de arena blanca protegida por dunas, preámbulo de Muxía.

CINQUENA ETAPA LIRES –FISTERRE  15 Km. Dia 1 Maig

Tornada a Santiago per sortir cap a Barcelona segons el mitjà que s’hagi escollit..

Cadascun es munta el viatge de tornada pel mitjà i data que millor cregui. Amb avió , hi ha vols de Vueling o Ryan Air: sortida de Santiago a les 20:50 i arribada a Bcn a les 22:30. Dimecres i divendres RyanAir te un vol a les 22:30 que arriba a Bcn a les 00:20 hores.

Hem de tractar que el cost dels menjars i allotjaments siguin predominantment assequibles, a mida de l’experiència que es vol fer i considerant que no a tothom li pot anar be fer el mateix nivell de despesa . Nosaltres hem triat llocs del mateix nivell de l’any passat , tot i que la proximitat de la costa fa que els preus siguin una mica més alts. Disposem de tota la informació dels allotjaments de l’itinerari, que concretarem a la reunió informativa que hem anunciat abans, un cop es conegui la llista definitiva d’interessats. Cal ser austers en la despesa i optimitzar els recursos, doncs estaria be poder dedicar el que ens sobri a alguna causa que ho necessiti.

En anys successius, l’experiència continuarà en altres itineraris d’etapes , començant per Catalunya i arribant a Santiago. De tot, rebreu informació.

Si esteu interessats, és indispensable que ens ho comuniqueu, no solament per acabar de configurar una llista definitiva de participants i enviar-vos tota la informació, si no per a facilitar la logística i confirmar les reserves . Per tant, us invitem a que ens feu arribar la vostra reserva de participació, el més aviat possible als correus

cpedragosa@ecomon.cat  i  gtorres@ecomon.cat

 

També us agrairíem que  ens enviéssiu aquest qüestionari de reserva, degudament complimentat, abans del 31 de desembre.

Gràcies


QÜESTIONARI DE CONEIXEMENT

NOM I COGNOMS:

EDAT:

ADREÇA: POBLACIÓ

CARRER                                                 DISTRICTE POSTAL

TELÈFON FIX                                 TELÈFON MÒBIL

VINDRÀS SOL O AMB PARELLA?

Habitació senzilla o possibilitat de compartir (doble)

OBSERVACIONS


RELACIÓ DE INFORMACIÓ QUE ES FACILITARÀ ALS PELEGRINS QUE CONFIRMIN LA SEVA RESERVA:

1.- Preus estimats del transport d’equipatges i desplaçaments durant l’itinerari.

2.- Relació de Hostals de cada lloc amb telèfons i mails

3.- Requeriments bàsics per al peregrí. Cóm anar, què portar, què fer?

4.- Convocatòria reunió informativa prèvia per als participants.

RELACIÓ DE ALBERGS, PENSIONS, HOSTALS PROPERS DE CADA CIUTAT

SISTEMES DE TRANSPORT I PREUS ORIENTATIUS DE CADASCUN

Es facilitaran a la reunió amb els pelegrins

REQUERIMENTS BÀSICS PER AL PEREGRÍ

Es facilitaran a la reunió amb els pelegrins.


 

Esperant disposar aviat de les vostres noticies i poder compartir amb vosaltres aquesta nova caminada, rebeu una forta abraçada!

Georgina, Dolors i Carles

 

Nota important: Es recorda a tots els participants a les caminades, que les responsabilitats, tan sobre els danys propis com aliens que se’n derivin de la pràctica d’aquesta activitat, les assumeix cadascú.